вул. Галицька, 1, с.Крилос., Галицький р-н., Івано-Франківська обл., а/с 29, 77162 Тел.: (03431) 22-113 E-mail: [email protected]
Меню

Інформація щодо рекреаційно-туристичних послуг за номером:
(096) 366-12-16

 
 
Маленькі таємниці великого світу
  Гість | Вхід | Реєстрація |
Назад Назад

Олень благородний

Отож, давайте знайомитись.
Благоро́дний, або рудий о́лень (Cervus elaphus) — найпоширеніший вид оленів у світі.
Довжина тіла досягає 1,85—2,15 м, з яких близько 15 см припадає на хвіст; висота в холці 1,2—1,5 м, важать 160—170 кг; але трапляються і над¬звичайно великі олені, які важить 300 кг і більше. Олені їдять не менше, ніж 300 видів рослин, головним чином траву, листя і пагони, гриби, лишайники, тростину. Можуть їсти такі отруйні рослини, як беладона та аконіт. Хвою олені їсти не можуть, тому коли голод заставляє їх це робити, нерідко гинуть від запалення шлунково-кишкового тракту. Олені полюбляють, як і інші копитні, лизати сіль.
Середня тривалість життя: 10 — 13 років у дикій природі; до 20 років у неволі. 
У оленят у перші місяці життя на червонувато-бурому тлі з’являються білі плями. Світла пляма на задній частині тулуба ("дзеркало") влітку іржавого кольору, а взимку білого з іржавим відтінком. Самець має великі гіллясті роги з численними відростками (близько 20), маса яких сягає 13 (15 і більше) кг. Самець скидає роги щороку. На відміну від ратиць, що ростуть в своїй основі, роги ростуть верхівками.

 

Цікаво знати що:
1. Роги оленів складаються з декількох видів тканин, захисних на поверхні, і більш тонких всередині, забезпечених кровоносними судинами, які живлять роги необхідними мікроелементами.
2. Нові роги ростуть з дивовижною швидкістю, а саме один сантиметр на добу. Кожен раз вони утворюються з хрящової тканини. Цікаво що молоді роги відрізняються своєю м'якістю і навіть відчувають укуси комах. Саме із-за їх чутливості олені дуже бережуть нові роги.
3. Напередодні шлюбного періоду багато оленів змагаються один з одним за право володіти тією чи іншою самкою стада. Такого роду змагання бувають часто жорстокими. 
4. Домінуючий самець може мати гарем, що складається з декількох самок. Іноді число самок досягає двадцяти. Обходячи свій гарем та охороняючи його, домінуючий олень може не їсти протягом довгого часу. 
5. Щоб зберегти енергію в періоди, коли їжі не так багато, метаболізм цих тварин сповільнюється, серце оленів починає битися повільніше. Це також допомагає підтримувати необхідну температуру тіла оленів.

 

 
Всі матеріали та публікації належать "Галицький національний природний парк"
Створення та підтримка сайту: Телекомпанія РАІ
Галицький
Національний
природний парк