вул. Галицька, 1, с.Крилос., Галицький р-н., Івано-Франківська обл., а/с 29, 77162 Тел.: (03431) 22-113 E-mail: [email protected]
Меню

Інформація щодо рекреаційно-туристичних послуг за номером:
(096) 366-12-16

 
 
Маленькі таємниці великого світу
  Гість | Вхід | Реєстрація |
Назад Назад

Канюк звичайний

Товариство охорони птахів України назвало пернатого символа 2017 року. Ним став канюк звичайний.
Канюк звичайний поширений практично у всій Європі, в Азії мешкає в лісистій місцевості, з півночі обмеженою полярним колом, з півдня безлісистими пустелями Середньої і Центральної Азії та Ірану. Гнiздиться майже на всiй території, крім пiвдня степової смуги. Mirpyє скрiзь; взимку трапляється на бiльшiй частинi території країни, на пiвднi рiдше. Гніздові ділянки птахи обирають переважно у високостовбурних лісах, які межують з відкритою місцевістю або мають значні площі галявин і долин. Оселяються у великих масивах лісу і в маленьких лісах (байрачного, типу) та гаях. Охоче гніздиться поблизу лісових боліт, вологих долин і в заплавних лісах.
А чи знаєте ви?
1. Канюк по швидкості поступається соколу, по силі орлу, не вміє полювати з такою швидкістю як яструб. Але кружляючи на висоті в 50 метрів хижак добре бачить полівку, в одну мить падає на неї, склавши крила.
2. Голос у канюків звичайних гугнявий, нагадує нявкання кішки.У старослов'янській мові назва канюк існувало у варіанті «kanja». Пропонована словниками етимологія цієї назви найчастіше пов'язується з характерним жалібним криком птахів (канючити - жалібно канючити, дошкуляти проханнями). Можливо, слово «канюк» початково звучало як «КАНУК» і було пов'язане з старослов'янською «канути» в значенні «падати». Падіння на свою жертву - характерна риса поведінки канюков під час полювання.
3. Канюк вважає своєю індивідуальною ділянкою повітряний простір до відмітки 240 м над власною територією. Він проганяє птахів, що спускаються нижче за цю невидиму межу. На птахів, що літають вище, канюк не звертає уваги.
4. Канюки, змагаючись за здобич, замість того щоб битися, приймають різноманітні загрозливі пози. Одна з поз, для якої характерні розпростерті над здобиччю крила і підведений тулуб, має назву „Поза ангела". Претендент, що відмовляється від подальшого з'ясування стосунків, лягає на бік і злегка підводить крила.
5. Канюку потрібно годувати пташенят, що весь час хочуть їсти, тому вважається що за день він ловить з десяток мишей. За літо з’їдає до 1000 гризунів, що вельми шкодять сільському господарству. Недаремно його називають охоронцем полів.
6. Гнізда канюк майструє у хвойних та листяних лісах, але полюбляє простір.

 
Всі матеріали та публікації належать "Галицький національний природний парк"
Створення та підтримка сайту: Телекомпанія РАІ
Галицький
Національний
природний парк