вул. Галицька, 1, с.Крилос., Галицький р-н., Івано-Франківська обл., а/с 29, 77162 Тел.: (03431) 22-113 E-mail: [email protected]
Меню

Інформація щодо рекреаційно-туристичних послуг за номером:
(096) 366-12-16

 
 
Центр реабілітації тварин Тварини парку
  Гість | Вхід | Реєстрація |

Козуля європе́йська (Capreólus capreólus)

Ратична тварина – грація українського лісу. Живуть улистяних лісах, прибережних заростях річок невеликими групами від 2 до 10 особин. Тіло самців до 126 см, висота в холцідо 75 см, вага до 32 кг. Добре розвинені слух, нюх, зір. Задні ноги  довші за передні. Швидкість більша, ніж у вовка, чи рисі, 60 км/год, стрибки до 10 м. Самці мають маленькі ріжки, які щорічно скидають у грудні - січні, а в лютому - березні виростають молоді. Навесні і восени тварини линяють. Літня їжа: листя і стебла квіткових рослин, ягоди, гриби. Осіння і зимова: пагони верб і осик, суха конюшина, тощо. Природні вороги молодих козуль -  лисиці, пугачі, орлани і беркути. Найактивніша життєдіяльність до 6 років, у Австрії зафіксовано козулю, яка  прожила 15 років.

 

Олень шляхетний (Cervus elaphus)

Найпоширеніший вид оленів у світі. Живуть в лісах, лісостепах, степах, напівпустелях та пустелях. У стаді – до 10 і більше голів намалих ділянках (300-400 га літом і 200 га зимою), яке очолює старий самець. Харчуються майже 300 видами рослин: трава, листя, пагони, гриби, лишайники, тростина. Можуть їсти отруйні беладонну та аконіт. Хвоя - шкідлива для них. У травні – червні самка народжує 1 теля (рідко 2) вагою 8-11 кг. Через місяць вони починають пастись, але смокчуть материнське молоко до осені. Ростуть до 6-7 років, сягаючи 300 кг. З 1-річного віку в самців появляються роги, які збільшуються з кожним роком і досягають ваги 12 кг. Щороку в березні – квітні роги відпадають, щоб вирости знову. В природних умовахолені живуть 12-14 років.

 

Вовк (Canis lupus)

Кмітлива й витривала твариназ Ряду Хижі. Тримається невеликих, добре організованих  зграй до 20 особин з чітко вираженою ієрархією. Зграю очолює ватажок і його обраниця. Довжина тіла: 105-160 см, самці приблизно на 20% більші за самок. Маса: 32-50 кг. Їжа: головним чином олені, козулі, велика рогата худоба, падаль, ягоди. Голодний вовк здатний з'їсти до 10 кг м'яса. Тривалість життя: близько 10 років. Міцна будова тіла, могутній лоб,  тиск щелеп  15 кг/см2. Полюючи, пробігає більше 60 км на день. Здобич знаходить завдяки чудовому чуттю. Має відмінний зір і слух. Густа шерсть різної масті: від майже білої до абсолютно чорної. Попри активну діяльність захисників природи, популяціям вовка в багатьох країнах  загрожує зникнення. Занесений до Червоної книги багатьох країн.

 

Розписний перепел (Coturnix chinensis)

Птах Ряду Куроподібні (найменші представники). Вага 45 - 70 грамів, довжина до 14 см. У них виражений статевий диморфізм. У самців – червоно-бура маківка і потилиця, широка біла борода. У самок – світлі червоно-бурі груди і біле горло.  У обох дзьоб чорний, а ноги помаранчево-жовті. У дикій природі поширені в Африці, Бірмі, Таїланді, Китаї, на Філіпінах, Яві, Австралії. Заселяють густі, вологі луки на рівнинах і в горах. Гніздо будує і насиджує яйця самка. Через 16-17 днів появляється 4-10 пташенят, завбільшки з джмеля. Уже в перший день вони покидають гніздо і харчуються, як і батьки, комахами, борошняними черв’яками. Статевозрілими стають через 14—18 тижнів. У Європу завезені 1794 р. і є популярними декоративними птахами. Колись у Китаї їх носили зимою у кишенях, щоб зігрівати руки.

 

Фазан звичайний (Phasianus colchicus)

Птах з Ряду Куроподібні. Цінний мисливсько-промисловий птах. Довжина тулуба до 85 см, вага до 2 кг, довгий хвіст. Пір'я самців  яскраве та  різнокольорове — золотаве, темно-зелене, помаранчеве, фіолетове. Самка буро-жовтого забарвлення. Самець набагато більший за самку. Це дуже обережні та боязкі птахи, добре бігають і стрибають. Зате літають слабо - до  70-150 м. Птахи населяють Азію, Корейський півострів, Японію, Кавказ. Їх успішно розводять також у Європі та Пн. Америці. Живуть біля води та в чагарниках, полюбляють заплавні ліси. Харчуються рослинною їжею, а також комахами, мишами, ящірками, змійками. У квітні-травні самка впродовж 21-23  днів висиджує 8-14 пташенят, які через 5 місяців стають дорослими. Головні вороги: лисиці, сови, яструби, вовки.

 

Фазан діамантовий (Chrysolophus amherstiae)

Фазан діамантовий

Батьківщина птахів - Східна Азія. У 1828 р. привезені до Англії, де  акліматизувались і живуть. Ряд –Куро-подібні Родина – Фазанові.С амець - 100-120 см (хвіст 75-95), самка - 60-100 см (хвіст 30-70 см). Маса самця – до 850 г., самки до 700 г. Їжа: бруньки, насіння, рослини, комахи, павуки. Самець діамантового фазана -  один з найкрасивіших птахів. Блискуче синє та зелене пір'я в його оперенні гарно контрастує з чорним, білим, червоним та жовтим. Самка, на відміну від самця, забарвлена досить скромно. Це надзвичайно полохливі та обережні птахий дотепер із-за цього вивчені недостатньо.

 

Павиний голуб

Порода свійських декоративних голубів. Свою назву вид отримав через хвіст, що дуже схожий до хвоста павича (птах з родини Фазанові з пишним віялоподібним, яскраво забарвленим хвостом).

За довгу історію виведено понад 800 порідголубів, що значно відрізняються один від одного статурою, розмірами, мастю і льотними здібностями. За практичним застосуванням їх розділяють на 3 основні групи: спортивні, м'ясні і декоративні. Однак  єдиним предком їх є дикий сизий голуб. Природні вороги голубів — сапсан, кречет, беркут, звичайний і американський боривітри, малий яструб, грак, вухата сова та інші. На землі голубів можуть підстерігати кішки, єноти і лисиці.

 

Сова довгохвоста (Strix uralensis)

Птах родини Совові (Strigidae) ряду Совоподібні (Strigiformes). Включає 15 підвидів, поширених у Європі та Азії. В Україні рідкісний гніздовий вид, один з 3-х видів. Має світлосіре забарвлення, довгий клиноподібний хвіст. Самки більші за самців. Довжина тіла 50—59 см, розмах крил до 115 см, маса 720—1200 г. В Україні - осілий птах, який здійснює лише невеликі кочівлі. Займає букові, хвойні та мішані ліси Карпат, Закарпатську рівнину. Гніздиться у старих гніздах інших птахів у березні — квітні. Пташенята виводяться в травні-липні. Живиться здебільшого мишоподібними гризунами. Вид охороняється Конвенцією CITES (Додаток ІІ), Бернською конвенцією (Додатк ІІ). Занесено до Червоної книги України (1994, 2009). Охороняється на території об'єктів природно-заповідного фонду Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької, Львівської областей.

 

Леле́ка бі́лий (Ciconia ciconia)

У  народі: чорногуз, бусол, бузько — птах Ряду Лелекоподібні. Ареал — Європа, Пн. Африка та Азія. В Україні гніздовий, перелітний вид, є окремі випадки зимівлі. Гніздиться майже на всій території, крім високогір'я Карпат, крайніх південно-східних районів і Криму. Довжина тіла 80-100 см, розмах крил 200—220 см, вага 2,5-4,5 кг. Голос слабкий. Птахи спілкуються клацанням дзьоба. Найчастіше гніздяться на стовпах електропередач. Харчуються  дощовими черв'яками, комахами, жабами, мишами, рибою, іноді падаллю. Кормовими угіддями є луки, болота, пасовища. Середня тривалість життя — 8-9 років.Охороняється законом України «Про тваринний світ», Боннською, Бернською та Рамсарською конвенціями. Галицький НПП співпрацює з  ПАТ «Прикарпаттяобленерго» в природоохоронній програмі «ЛЕЛЕКА».

 

Павич (Pavo Linnaeus)

Великі птахи з родини Фазанові (Phasianidae) ряду Куроподібні (Galliformes). Характерною ознакою павича—самця (півня) є  хвостове віяло, завдяки якому вони вважаються найкрасивішими серед куроподібних. Подовжений хвіст павичів плоский, в той час як у більшості інших видів родини фазанових — дахоподібний. Поширені в Азії. Розрізняють два види павичів, що відносяться до роду Pavo: Павич звичайний, або індійський (P. cristatus Linnaeus, 1758). Павич зелений, або синьокрилий (P. muticus Linnaeus, 1766). Їх гібриди мають назву «Сполдінг», на честь дослідниці Кейт Сполдінг, яка вперше схрестила ці види. 

Всі матеріали та публікації належать "Галицький національний природний парк"
Створення та підтримка сайту: Телекомпанія РАІ
Галицький
Національний
природний парк