вул. Галицька, 1, с.Крилос., Галицький р-н., Івано-Франківська обл., а/с 29, 77162 Тел.: (03431) 22-113 E-mail: [email protected]
Меню

Інформація щодо рекреаційно-туристичних послуг за номером:
(096) 366-12-16

 
 
Маленькі таємниці великого світу
  Гість | Вхід | Реєстрація |
Назад Назад

Лелека білий

Леле́ка бі́лий (лат. Ciconia ciconia) — птах родини лелекових, ряду лелекоподібних.
Окрім науково прийнятої назви, у цього птаха безліч народних назв: чорногуз, бусол, бусел, бусько, бузько, бусьок, бузьок, боцюн, боцян, гайстер.
Леле́ка бі́лий — птах розміром від 80 до 100 см довжиною, розмахом крил 200—220 см та вагою від 2,5 до 4,5 кілограмів. Забарвлення пір'я біле, за винятком махових пір'їн на крилах, які мають чорне забарвлення. Коли крила птаха складені, то махові пір'їни покривають задню частину тіла, звідки і походить назва — чорногуз.
Чим вони живляться?
Лелеки живляться гризунами, дощовими черв’яками, рибою, пуголовками та всіма видами дрібних земноводних і плазунів, але левову частку їхньої здобичі становлять комахи, а саме прямокрилі. Не надають переваги якомусь одному типу їжі, адже можуть живитися тими живими істотами, яких найбільше в місцевості, де мешкають лелеки. 
Метод полювання чорногуза дуже виразний і його можна розпізнати на відстані: птах неспішно ходить полями й болотами, а побачивши здобич, миттєво хапає її дзьобом.
Самці і самки зовні подібні між собою, хоча самці трохи більші за розмірами. Молоді птахи мають сірий дзьоб і темні ноги. Їх оперення помітно сірувате в порівняні зі сніжно-білим оперенням батьків.
Лелеки часто гніздяться по сусідству з людським житлом, обираючи для цього дахи будинків, труби печей, опори ліній електропередач або дерева, що ростуть поблизу споруд. Вони обирають для гнізд високі місця, звідки добре проглядається місцевість. Селяться птахи, як правило, на околицях ставків, річок або заболочених луків. На період гніздування та вигодовування пташенят білий лелека прилітає до Європи, а зимує в Південній Африці.
На період гніздівлі та вигодовування пташенят білий лелека прилітає до Європи. Першим прибуває на місце самець. Відшукавши рідне гніздо, він приводить його до ладу після зими, розширює та укріплює новими гілками, вистилає мохом та соломою. Гніздо лелеки важить до 500 кг і досягає 2 м. у діаметрі. Через кілька днів прилітає і його подруга. Влаштувавшись у гнізді, самиця за 10 днів відкладає до 4 яєць, після чого батьки по черзі насиджують кладку.
Неймовірно ненажерливі пташенята постійно вимагають їжі, і батьки без втоми напихають їх різноманітною поживою. Батьки не тільки приносять пташенятам величезну кількість корму, а й воду у дзьобі. У сильну спеку батьки прикривають дитинчат від сонця, широко розкривши крила. Дорослі птахи нерідко викидають з гнізда всіх хворих і слабких пташенят. Лише на п'ятдесят четвертий або п'ятдесят п'ятий день після появи на світ молоді лелеки злітають з гнізда. Однак цей процес відбувається знову-таки під наглядом батьків. Навіть після зльоту, протягом ще двох або двох з половиною тижнів пташенят батьки годують, а лелеченята вдосконалюють майстерність польоту. Повністю самостійними лелеки стають в семидесятидневному віці. Цікавий той факт, що на зимівлю молоді лелеки летять уже без всякого керівництва над ними з боку дорослих особин. Шлях, який лелеки відправляються в кінці серпня, їм вказує природний інстинкт. Дорослі ж особини відлітають на зимівлю дещо пізніше - у вересні.

 
Всі матеріали та публікації належать "Галицький національний природний парк"
Створення та підтримка сайту: Телекомпанія РАІ
Галицький
Національний
природний парк